Mierea de rapița

Observând că multe dintre cunoștințele mele nu numai ca nu au gustat, dar nici măcar nu au auzit ca există mierea de rapiță, m-am gândit ca  ar fi bine să o prezint în câteva cuvinte.

Dar, mai întâi, ce este rapița? Ei bine, rapița este o plantă cu tulpină lungă, subțire și ramificată și cu flori galbene, cultivată pentru semințele ei, bogate în ulei. Rapița de toamnă înflorește în luna aprilie și se menține o perioadă de 30 de zile.

Rapiță este o plantă meliferă, constituind o sursă importantă de polen și nectar pentru albine. Se pare ca de  la un hectar de rapiță se poate recolta aproximativ o cantitate de 40-50 kg miere de albine.

Mai puțin cunoscută în comparație cu alte sorturi, mierea de rapiță este ușor de recunoscut datorită culorii galben foarte deschis (spre alb) și a consistenței ei cremoase, emoliente. Are un miros specific, ușor neplăcut, dar are un gust desăvârșit și mai puțin dulce decât alte tipuri de miere.

Datorită conținutului mai mare de apă (aproximativ 18%), dar și a cantității mari de glucoză (48%), acest sort de miere cristalizează rapid (10-12 zile), obținându-se o pastă cu o structură foarte fină.

Mierea de rapiță este o miere monoflorală cu proprietăți terapeutice deosebite, fiind recomandată în cazul afecțiunilor cardiace și a căilor respiratorii. Este un foarte bun pansament pentru stomac și deosebit de eficientă în refacerea și menținerea elasticității pereților vasculari. De asemenea, consumul regulat al mierii de rapiță protejează ficatul, pancreasul, splina și rinichii de diverse boli. Este usor digerabila si, datorita enzimei Q3, extrem de utila in tratarea osteoporozei.

Se pare ca poate fi utilizata ca atare, fără niciun ingredient, în tratamentele cosmetice ca mască de fată, întrucât pătrunde prin epidermă hrănind țesutul conjunctiv. Este ușor asimilabilă, are un PH aproape neutru și nu ustură deloc.

De la Ioana Ginghina am împrumutat o rețetă pentru o mască ușor de preparat și eficientă:  “Am pus o linguriță de miere de rapiță și câteva picături de ulei de Argan. Mi-am întins-o pe fată și am stat asa 10 minute. Când m-am spălat aveam un ten divin. ”

Ei, ce spuneți? V-am convins?

This entry was posted in De ce miere delicioasa? and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.