Si, pentru ca suntem în plin sezon de pregătire a murăturilor, m-am gândit să vă prezint o salată de legume, cu miere, pentru iarnă. Este, poate, puțin mai migăloasă, dar, credeți-mă, că merită efortul!
Ingrediente:
- 2 kg varză;
- 1 kg gogoșari;
- 500 gr castraveți;
- 500 gr ceapă;
- 500 gr gogonele;
- 500 gr morcovi;
- 500 ml oțet de vin de 9°;
- miere de albine după gust;
- 100 gr semințe de muștar;
- 100 gr sare;
- 10 boabe de piper;
- 2-3 foi de dafin;
- coriandru.
Important: legumele se cântăresc după ce se curată!
Mod de preparare:
Spălăm bine toate legumele și le lăsăm sa se scurgă de apă. Varza și gogoșarii se taie fideluță, morcovii ii dăm prin răzătoare, iar restul ingredientelor le tăiăm rondele .
Le punem într-un vas mai mare, le sărăm și le amestecăm (dar fără se le frecăm) și le lăsăm asa pană a doua zi, când le scurgem de zeama (nu le stoarcem). Punem toate legumele în borcane sterile.
Zeama rămasă se strecoară și , împreună cu oțetul, piperul, foile de dafin, mierea, se pun pe foc mic pană dă în 2-3 clocote. La sfârșit se adaugă boabele de muștar. Lăsam zeama să se răcească, o strecurăm și o turnăm în toate borcanele (se apasă un pic legumele pentru a fi bine acoperite de zeamă).
Deasupra, în fiecare borcan, se împart boabele de muștar , pentru a forma un “guler”.
Spor la gătit!