Lăptisorul de matcă

Este o substanță de consistentă cremoasă, de culoare alb-gălbuie, cu gust acrișor, secretată de glandele faringiene ale albinelor lucrătoare tinere (albine doici), având rolul de a hrăni matca pe toată perioada vieţii acesteia şi a larvelor în primele trei zile.

Din punct de vedere compoziţional, lăptişorul de matcă conține: 12% proteine, 3-6% lipide şi 12-15% glucide, vitamine ale grupului B, 18 aminoacizi între care se regăsesc cei 8 aminoacizi esenţiali. Reprezintă şi unica sursă naturală de acetilcolină pură, substanţă deosebit de importantă în transmiterea influxului nervos. Introdus în formule de suplimente nutritive, lăptişorul de matcă contribuie la întărirea sistemului imunitar, a rezistenţei acestuia la efectele secundare nocive ale chimioterapiei şi radioterapiei. S-a constatat ca are in compozitia sa și unele substanțe de tip hormonal.

Datorită compoziţiei sale, lăptişorul de matcă este folosit in prezent in tratarea a diferite cazuri, cum ar fi: oboseală cronică, afecţiuni ale pielii şi ale fanerelor (păr, unghii), osteo-articulare, tulburări hormonale (tulburări de menopauză), astm bronşic, tulburări de dinamică sexuală (impotenţă), niveluri crescute ale colesterolului şi afecţiunilor cardiovasculare, pierderea memoriei, depresii nervoase, anxietate, boli hepatice, stări de convalescenţă, diabet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.