Sorturi de miere (româneasca)

In funcție de originea nectarului din care provine, sorturile de miere cunoscute sunt cele monoflore, poliflore și extraflorale.

Voi aminti câteva dintre cele mai populare tipuri de miere din România:

Mierea de salcâm

Din nectarul florilor de salcâm se obține o miere de culoare galben deschis spre chihlimbariu, cu un gust dulce, plăcut și miros specific floral.

Păstrată în condiții normale de temperatură și umiditate, mierea de salcâm nu cristalizează sau cristalizează parțial după 18- 24 de luni de la extragerea ei din faguri.

Mierea de tei

Obținută prin prelucrarea florilor de tei, această miere are o culoare galben – portocalie, cu un gust dulce și aromă pronunțată; cristalizarea se produce după  cca. 6 luni de la extragerea ei din faguri.

Mierea de floarea-soarelui

Mierea de floarea-soarelui are o culoare galben – aurie,miros specific, gust plăcut, dulce și o consistentă omogenă, fluidă, vâscoasă sau cristalizată.

Mierea polifloră

Mierea polifloră are o culoare de la galben până la galben-roșcat, cu aromă specifică, gust  dulce și o consistentă  omogenă, fluidă, vâscoasă sau cristalizată.

Mierea de rapiță

Rapița este o plantă cu tulpina lungă, subțire și ramificată și cu flori galbene, cultivată pentru semințele ei, bogate în ulei.

Mierea de rapiță are o culoare galben foarte deschis, un miros specific și un gust plăcut. Datorită conținutului mai mare de apă, dar și a cantității mai mari de glucoză (48%), acest sort de miere cristalizează rapid, obținându-se o pastă de culoare albă cu o structură foarte fină.

Mierea de mană

Mierea de mană se caracterizează prin culori închise: brun, brun-închis pana la negru cu reflexe verzui. Spre deosebire de mierea florala, mierea de mană conține mai puține substanțe aromate; cele mai aromate sorturi de miere de mană sunt cele provenite de la conifere, care prezintă o aromă plăcută de rășină. In ceea ce privește gustul, acesta  este unul plăcut, dulce cu unele nuanțe de amărui, astringent, picant etc.

Unele sorturi de miere de mană, bogate în fructoză, cristalizează foarte greu: mierea de mană de la brad, salcie etc. Alte sorturi, cu un conținut mare de zaharuri (melezitoza), cristalizează  foarte repede, chiar în faguri.

Mierea de zmeură

Are o culoare ce variază de la galben-roșcat, la ruginiu și o aromă ușoară de zmeură. Prin cristalizare capătă o culoare albicioasă.

Mierea de mentă

Este foarte bogată în vitamina C. Are o aromă ușor mentolată, consistentă vâscoasă și o culoare roscat-verzuie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.